Hopp til sideinnhold
Bilde av en felles samleplass som har blitt opparbeidet med et fint gjerde rundt. Det ser rent og ryddig ut.

Slik fungerer hytterenovasjon i HIM-kommunene Unngå overfylte samleplasser

Ikke ta ferie fra kildesortering. Når du sorterer avfallet ditt på hytta reduserer du mengden restavfall, unngår overfylte samleplasser, og gjør en viktig innsats for miljøet.

I alle HIM-kommunene har du samme kildesorteringsløsning for avfall uansett om du er hjemme eller på hytta. Hvis du har hytte i HIM-området, men bor i en annen kommune, kan det være greit å sette seg inn i hvilken ordning som gjelder her.

HIM har egne beholdere for:

  • Mat
  • Papp/papir
  • Glass- og metallemballasje
  • Restavfall

I tillegg har vi sekker for plastemballasje, som du henger på beholderen for papp og papir med den blå plastkroken. Blå plastkrok, poser og kjøkkenspann for matavfall og retursekker for plastemballasje er kostnadsfritt for alle som betaler renovasjonsavgift. Du får nye poser ved å henge en pose på rett beholder på tømmedag. Du kan hente plastkroker, kjøkkenspann og poser og plastretursekker gratis i miljøparkene våre på Toraneset, Årabrot og i Etne eller på kommunenes servicetorg.

Hvordan finne tømmedag?

Du finner tømmedag ved å sjekke tømmekalenderen på nettsiden vår. Søkefunksjonen krever at du skriver adressen helt rett. Hvis du ikke får treff på adressen din kan du prøve å søke med bare de første bokstavene i gatenavn, så får du opp en liste over alle adressene der.

Det enkleste er å laste ned appen HIM Tømmekalender i Google Play eller HIM Tømmekalender i App Store. Da får du oversikt over tømmedagene dine, og appen sender deg også varsel dagen før tømming.

Hvor ofte tømmes avfallsbeholderne?

HIM henter hytteavfall like ofte som vi henter avfall hos boligabonnenter. Det betyr at vi henter mat og rest hver 14. dag, og papir og plast hver 4. uke. Beholderen for glass og metall tømmes hver 13. uke.

Hver sommer får vi telefoner fra hytteeiere som melder om overfylte beholdere og samleplasser. HIM kan ikke hente oftere på samleplasser med dårlig sortering. Det er alle dere som er tilknyttet en samleplass som har ansvar for at den ikke blir overfylt. Ta gjerne en prat med naboen, sånn at dere sammen gjør en innsats for bedre sortering, og dermed mindre restavfall. Vi har flere samleplasser i HIM-området som fungerer bra uten overfylte beholdere, og dette er typisk samleplasser med en aktiv velforening og naboer som sammen bidrar til bedre sortering og rett bruk. Vi har egne sorteringsguider på norsk, engelsk, tysk og polsk, som viser hva som skal kastes hvor.

Det er mulig å søke midler til å lage en felles samleplass. Ta gjerne kontakt med oss hvis dere har spørsmål.

Slik kan du levere ekstraavfall

Hvis du har mye avfall, for eksempel stor pappemballasje fra møbler og hvitevarer, eller mye restavfall skal du levere det i en av miljøparkene våre. Her kan du også levere farlig avfall, som malingrester, batterier og rengjøringsmidler. På Sortere.no kan du lese mer om farlig avfall, og hva som skal sorteres som det.  Finn mer informasjon om kundekort og kvoter for levering av avfall på nettsiden vår. Hytteabonnenter har halv kvote for levering.

HIM har i tillegg mobile avfallsmottak, der du kan levere ulike typer avfall.

Du kan også kjøpe ekstrasekk, som kan brukes til restavfall ved behov. Disse skal settes ved siden av restavfallsbeholderen på tømmedag. Du kan kjøpe sekker i miljøparkene våre eller på kommunenes servicetorg.

HIM tilbyr også egne sekker for hageavfall.

Hva kastes hvor?

Er du i tvil om hvor avfallet skal kastes, sjekk www.sortere.no. Her kan du velge hvilken kommune du bor eller har hytte i, og søke på det du skal kaste. Da får du opp hva som gjelder akkurat der du er. Kildesortering er viktig, og avfall er ressurser som kan bli til nye produkter eller gjenvinnes til energi.