Hopp til sideinnhold
En kunde med bil og tilhenger leverer avfall i Toraneset miljøpark.

Kvoter for husholdningskunder Slik fungerer kundekort og kvote

I januar 2021 innførte HIM kundekort og kvoter for alle husholdningskunder. Den nye ordningen er godt i gang, og etter hvert kan det dukke opp spørsmål. Hvorfor har vi egentlig innført kvoter? Hvordan beregnes de? Og hva skjer hvis du bruker opp kvoten?

HIM ønsker å holde en lav renovasjonsavgift. Vi baserer prisingen vår på at det skal lønne seg å sortere og begrense mengden avfall, mens de som leverer store mengder avfall må betale ekstra for det.

Hvorfor kundekort?

Kundekortet gjør at vi vet hvem som leverer avfall i miljøparkene. Alle som betaler renovasjonsgebyr er med på å holde prisene i miljøparkene våre nede. Næringsdrivende og privatkunder fra andre kommuner betaler ikke renovasjonsgebyr til HIM, derfor må de betale mer når de bruker miljøparkene. Du som er bosatt i en HIM-kommune skal ikke måtte betale for behandlingen av deres avfall. Med identifisering blir det enklere for oss å skille kundene. Alle innbyggere i HIM-kommunene leverer altså husholdningsavfall til subsidiert pris, mens innbyggere i andre kommuner, næringskunder og de som har fylt kvoten sin, betaler ordinær pris. Her er en oversikt over prisene i miljøparkene våre.

Hver kunde får en kvote som kan leveres til subsidiert pris ved å vise kundekortet. Kundekortet er elektronisk, og du kan laste ned MiljøID-appen på smarttelefon. De som ikke har mulighet til å bruke det digitale kundekortet kan få et fysisk kundekort.

Hva skjer når kvoten er full?

Kvotene vi har satt skal være nok til å levere det en vanlig husholdning har av ekstraavfall. Men skal du for eksempel renovere huset ditt, ta storopprydding eller av andre grunner har spesielt mye avfall i en periode, kan du komme over kvoten. Da kan du selvsagt fortsatt levere, men må betale mer.

Tanken er at abonnenter med vanlig avfallsmengde skal slippe å dekke kostnadene til de som kaster mye.

Hva inngår i kvoten?

  • 1000 kg blandet avfall til subsidiert pris, som er 1300 kroner for 1000 kg pr. sept. 2021.
  • 5 m³ hageavfall kostnadsfritt
  • 1000 kg farlig avfall kostnadsfritt. Farlig avfall er ting som maling, asbest, batterier, lyspærer og spraybokser.

Du får oversikt over kvotene dine og hvor mye du til enhver tid har levert i appen. Hvis du deler tilgang med noen andre i husholdningen eller leietaker vil du få oversikt over hvor mye av kvoten som er brukt totalt.

Hvordan få kvoten til å rekke lengst mulig?

Hvis du er flink til å sortere før du kommer i miljøparken, kan du minke mengden du leverer som blandet avfall. Vi har laget pakkelister tilpasset hver miljøpark, sånn at du kan pakke bilen smart. Det hjelper deg med å sortere på forhånd, og gjør besøket i miljøparken mer effektivt. Du finner pakkelister for miljøparkene våre her. Det er også noen ting som kan leveres gratis, uten kvote, i ubegrenset mengde:

  • Elektrisk avfall og elektronikk
  • Metall

Hva med hyttekunder?

Hyttekunder som betaler lavere renovasjonsgebyr får mindre kvote. For blandet avfall som sorteres på rampe er kvoten på inntil 500 kg., og det er gratis levering av hageavfall på inntil 2,5 m³.