Hopp til sideinnhold
Vinner av Returkartonglotteriet, Viktoria Meling, avbildet hjemme. Det er julepynt i bakgrunnen.

Lokal vinner i Returkartonglotteriet Viktoria vant 10 000 kroner

Viktoria Meling i Haugesund er trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet. Hun kan nå feire en premie på 10 000 kroner.

Viktoria Meling ble både glad og overrasket da hun fikk vite at hun var trukket ut som vinner.

-Jeg har deltatt i Returkartonglotteriet en stund, og skrevet navn og telefonnummer på kartongene når jeg har husket på det. Det er veldig kjekt å vinne, og jeg vet foreløpig ikke helt hva jeg skal bruke pengene på, smiler Viktoria.

Deler ut 1,6 millioner kroner i året

Ulike drikkekartonger som er brettet sammen og det er skrevet "Navn pluss nummer" på hver av dem

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten. Du kan skrive navn og telefonnummer på hver enkeltkartong, som blir ett lodd.

Kjekt å belønne flinke kildesorterere

Viktoria ble trukket ut som vinner blant kartongene samlet inn av HIM. Vi er ansvarlig for innsamlingsordningene i eierkommunene våre, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Veslemøy Eriksen i HIM.

Miljøet som den virkelige vinneren

Barn rekker frem tre drikkekartonger, der noen har skrevet "Navn pluss nummer"

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen, som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har du ett lodd. HIM-kunder leverer kartongen i papirdunken hjemme.
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.
  • Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’.
  • Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger.
  • Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grøntpunkt.no