Hopp til sideinnhold

Adgangskontroll for nedgravde beholdere Tester ny løsning i sameier og borettslag

Denne høsten tester HIM ut adgangskontroll for avfallsbeholdere. -Det er veldig enkelt å bruke, og det er positivt at vi har mer kontroll på hva som havner i søppelet vårt, sier Inge Sundfør, styreleder i Kronå Brygge.

Det er 22 leiligheter i Kronå Brygge, og de første beboerne flyttet inn i juni i år. Sameiet er det aller første som har tatt i bruk adgangskontroll for de nedgravde avfallsbeholderne. Med adgangskontroll er avfallsbeholderne låst, og kan kun åpnes av de som bor der.

Enkelt i bruk

Alle som bor i Kronå Brygge har fått et kundekort som brukes for å åpne beholderne. Bygget ligger nord i sentrum, og har mange forbipasserende.

-Det er bra at det nå bare er vi som bor i leilighetene som kan kaste avfall her. Den største fordelen er selvsagt bedre brannsikkerhet. Det er tryggere når uvedkommende ikke har tilgang til våre beholdere, sier styrelederen. Beboerne har testet ut adgangskontrollen i et par uker.

– Det virker enkelt og greit så langt, og innkjøringen har vært problemfri, sier Sundfør.

(Saken fortsetter etter bildet) 

Adgangskontroll Kronå Brygge
Kjersti Gjellestad i HIM og Inge Sundfør, styreleder i Kronå Brygge.

 

Prøveprosjekt

I tillegg til Kronå Brygge skal sameiet Sveiven Terrasse teste ut systemet.

-Vi kjører prøveprosjektet for å se hvordan alt fungerer i praksis, og teste ulike løsninger for adgangskontroll. I Kronå Brygge bruker de kundekort, mens Sveiven Terrasse skal ha brikker for å åpne beholderne. Det er også aktuelt med en app-løsning etter hvert, sier Kjersti Gjellestad, som er prosjektkonsulent i HIM. Hun var vært med på igangkjøringen av systemet på Kronå Brygge, og sier at ting så langt har fungert bra.

Fremtidsrettet teknologi

Kjartan Torvestad har hatt ansvar for prosjektet i HIM. Kjartan forteller at selv om systemet er er enkelt i bruk, er det fremtidsrettet teknologi som ligger bak.

– Det er utstyr og systemer fra ulike leverandører som skal snakke sammen. Samtidig har det vært viktig for oss at alt fungerer med kundesystemet vårt, og at vi får inn og kan behandle informasjon der, sier Kjartan.

Prøveprosjekt varer ut året, og hvis erfaringene er gode er dette noe som kan tas i bruk i alle nedgravde anlegg i HIM-kommunene.

-Vi ønsker jo at dette skal fungere knirkefritt, men siden det er et pilotprosjekt er vi forberedt på noen feilmeldinger i starten. Det er en fordel at vi ser hva som kan oppstå av utfordringer før systemet tas i bruk av et større antall kunder, sier Kjartan.

 

Beboerne på Kronå Brygge åpner nå avfallsbeholderne med kundekort.