Hopp til sideinnhold

Kranselag på Årabrot -Et bygg vi kan være stolte av

Torsdag 25. mai var det kranselag for HIMs nye driftsbygg på Årabrot. -Alt tyder på at dette blir et bygg som vi kan være stolte av, sa administrerende direktør i HIM, Gro Staveland, til de rundt 50 inviterte.

Mange lokale selskaper er involverte i byggingen på Årabrot, og var med på kranselaget. Det ble servert pizza og kake, og også en del HIM-medarbeidere, blant annet de som jobber i drift på Årabrot, deltok i feiringen. Les mer om nybygget og hva det skal brukes til her.

Nybrottsarbeid innen gjenbruk

Gjenbruk har vært viktig i hele prosessen, og vi har tidligere vært ute og søkt etter gjenbruksmaterialer.

-HIM sine krav til gjenbruk har utfordret oss som totalentreprenør, noe vi synes er spennende, sier prosjektleder i Engelsen Bygg, Jan-Reidar Vinjerui Berge. Han forteller at så vidt han kjenner til, er dette det første lokale prosjektet med egen bærekraftkoordinator og et så omfattende krav til gjenbruk.

– Det stiller nye krav til metoder og løsninger, så dette er et nybrottsarbeid som det er kjekt å være en del av, sier han.

Gammel skifer blir ny kledning

Nybygget på Årabrot med teknisk rom som er kledt med gjenbrukt skifer-Vi tror nok at vi har satt noen grå hår på både den ene og den andre med våre krav og ønsker om gjenbruksmaterialer, smiler Gro Staveland.

-Men nå ser vi at det nye tekniske rommet er kledt med skifer som tidligere lå på carporten vår, og det synes vi er veldig gøy. Vi skal også gjenbruke kledning på andre deler av bygget, og i kontorinnredningen blir det gjenbrukte stoler, bord, kontorpulter og kontorstoler.

Hva er egentlig et kranselag?

Kranselag har lange tradisjoner i byggebransjen, der arbeiderne heiste en krans opp i mønet når taket var tett. Da skulle byggherre holde en fest for dem. Om det ikke ble fest innen en uke etter tett tak, ble det hengt opp en filledukke i stedet.

HIM holdt kranselag en god stund etter tett tak. Men det var etter avtale med totalentreprenør, så det ble ingen filledukke på Årabrot.

Det nye driftsbygget skal stå klart før jul 2023, og så langt har byggingen gått etter plan.