Hopp til sideinnhold

Ny på Haugalandet? Slik fungerer renovasjonen vår

Akkurat nå har det kommet mange nye studenter til Haugesund. August er også et tidspunkt der flere etablerer seg i ny jobb. Uansett grunn til flytting – velkommen til Haugalandet! Vi har laget en liten oversikt over hva du bør vite som ny HIM-kunde.

HIM er renovasjonsselskap for kommunene Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Etne og Bokn. Alle kommunene har samme kildesorteringsløsning for avfall, både for hytter og bolig. Vi har egne sorteringsguider på norsk, engelsk, polsk og tysk, som viser hva som skal kastes hvor. Det er beholdere for:

  • Mat
  • Papp/papir
  • Glass- og metallemballasje
  • Restavfall

I tillegg har vi sekker for plastemballasje. Disse henger du på beholderen for papp og papir med den blå plastkroken. Blå plastkrok, poser og kjøkkenspann for matavfall og retursekker for plastemballasje er kostnadsfritt for alle som betaler renovasjonsavgift.

Tom for poser?

Du får nye poser ved å henge en pose på rett beholder på tømmedag. Du kan også hente poser for mat plastkroker, kjøkkenspann og -poser og plastretursekker gratis i miljøparkene våre på Toraneset, Årabrot og Etne eller på kommunenes servicetorg.

Hvordan finne tømmedag?

HIM henter mat og rest hver 14. dag, og papir og plast hver 4. uke. Beholderen for glass og metall tømmes hver 13. uke. For å finne tømmedag for din adresse er det enkleste å laste ned appen HIM Tømmekalender fra Google Play eller App Store. Da får du oversikt over tømmedagene dine, og appen sender deg også varsel dagen før tømming.

Vi har også tømmekalender på nettsiden vår. Søkefunksjonen krever at du skriver adressen helt rett, og med mellomrom mellom husnummer og bokstav: 15 d for eksempel. Hvis du ikke får treff på adressen din kan du prøve å søke med bare de første bokstavene i gatenavn, så får du opp en liste over alle adressene der.

Slik kan du levere ekstraavfall

Hvis du har mye avfall, for eksempel stor pappemballasje fra møbler og hvitevarer, eller mye restavfall skal du levere det i en av miljøparkene våre. Her kan du også levere farlig avfall, som malingrester, batterier og rengjøringsmidler.  Les mer om kundekort og kvoter for levering av avfall på nettsiden vår.

Du kan også kjøpe ekstrasekk, som kan brukes til restavfall ved behov. Disse koster 40,- pr sekk, og skal settes ved siden av restavfallsbeholderen på tømmedag. Henting er inkludert i prisen. Du kan kjøpe sekker i miljøparkene våre eller på kommunenes servicetorg.

HIM tilbyr også egne sekker for hageavfall. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål.

Handle brukt

På Årabrot miljøpark har HIM egen bruktbutikk. På Affi kan du handle interiør, glass og serviser, møbler, byggevarer og mye annet. Vi har Skattkammer i Etne og på Toraneset, der du også kan gjøre bruktfunn til en rimelig penge.

Hva kastes hvor?

Er du i tvil om hvor avfallet skal kastes, sjekk www.sortere.no. Her kan du velge hvilken kommune du bor i, og søke på det du skal kaste. Da får du opp hva som gjelder akkurat der du er. Kildesortering er viktig, og avfall er ressurser som kan bli til nye produkter eller gjenvinnes til energi.