Hopp til sideinnhold

Spennende læretid i fremtidsrettet bransje Møt lærlingene i HIM

Er du nysgjerrig på hvordan det er å være lærling i HIM? Møt Mina, Linnea, Tor Kristian og Leif Andreas som er lærlinger hos oss nå, og Susanne som fikk jobb etter læretiden.

HIM tar inn nye lærlinger hvert år, og har til nå hatt ni lærlinger i gjenvinningsfaget. Vi har i tillegg en lærling i yrkessjåførfaget og en i kontorfaget. Vi søker ny lærling i gjenvinningsfaget fra høsten 2022.

Fremtidsrettet bransje

Linnea Aksland begynte som lærling i gjenvinningsfaget i august 2021.

-Denne bransjen er jo fremtiden, og det er spennende å lære mer om gjenvinning og hvordan avfall håndteres. Det er mye å sette seg inn i, og det blir aldri kjedelig, sier Linnea. I løpet av læretiden skal hun ta sertifikat for flere ulike kjøretøy.

– Nå kjører jeg mye gravemaskin, og det er veldig kjekt. Jeg skal ha oppkjøring for gravemaskin og hjullaster til sommeren, forteller Linnea. Hun synes det er spennende å jobbe med gjenvinning.

-Vi henter verdier ut av det som leveres i miljøparkene, og tar vare på viktige ressurser. Det gjør jobben ekstra kjekk, sier hun.

Fra olje til gjenvinning

Leif Andreas Osmundsen startet sin læretid i HIM i august 2020.

-Egentlig hadde jeg tenkt å søke læreplass i oljebransjen, og det var litt tilfeldig at jeg havnet i HIM. Nå er jeg veldig glad for valget, for dette er en bransje med mange muligheter. Det er et stort og spennende fag med en del teori, og selv om jeg trives best med praktisk jobbing liker jeg det veldig godt, sier Leif Andreas. Han forteller om et godt fellesskap blant lærlingene i gjenvinningsfaget.

-Lærlingene på Haugalandet møtes en gang i måneden, og besøker hverandres bedrifter. Vi samarbeider om oppgaver, og det er kjekt å møte andre lærlinger og bli kjent med forskjellige arbeidsplasser i bransjen, sier Leif Andreas.

HIMs første kontorlærling

Mina Bjordal er den første kontorlærlingen i HIM, og startet i august 2021.

-Jeg søkte på mange læreplasser, og fikk flere tilbud. Da jeg var på intervju hos HIM spurte jeg hvordan en typisk arbeidsdag var, og fikk til svar at det var vanskelig å si, for det er så variert. Det jeg fikk høre om arbeidsoppgavene virket spennende, og gjorde at jeg valgte HIM når jeg fikk muligheten, forteller Mina. Arbeidshverdagen hennes består av mye mer enn arbeid ved kontorpulten.

-Jeg sitter i vekta i miljøparkene, er med på Affi Bruktbutikk og på rampen på Årabrot, og har fått være med på renovasjonsbil. Jeg tar imot kundehenvendelser på kundesenteret, og er med på det som skjer i de ulike avdelingene. Nå har jeg også fått ansvar for gjennomføringen av et prosjekt, noe som er en spennende utfordring, forteller Mina.

Yrkessjåfør

Tor Kristian Hansen er yrkessjåfør-lærling i HIM. Han startet høsten 2021, og har siden den gang fått prøvd seg på ulike renovasjonsruter, og opplevd flere dager med snø og glatt føre.

-Jeg synes det er kjekkere dess mer som skjer. Jeg har fått prøvd meg på varierte kjøreforhold, og synes det er bra å lære så mye som mulig. Jeg kjører både i trange bygater og ute i distriktene, og får mye variert erfaring, sier han. Tor Kristian forteller om et godt arbeidsmiljø, og aktive dager.

-Men det er klart, når det er skikkelig dårlig vær så er ikke det alltid så kjekt. Jeg ser fram til vår og sommer, da blir det ekstra kjekt med en jobb der jeg får vært mye ute, sier Tor Kristian.

Gode jobbmuligheter

Susanne Ytreland Kristoffersen startet som lærling i HIM i 2017, og fikk fast jobb etter endt læretid.

-Da jeg valgte læreplass fikk jeg noen reaksjoner. “Er du sikker på at du vil det”, lurte flere da jeg valgte HIM foran større selskaper i andre bransjer. Jeg tenkte at gjenvinning var fremtiden, og at det var et veldig spennende fag, og det stemte virkelig. I dag er holdningen til bransjen en helt annen, og flere av venninnene mine sier at de godt kunne tenkt seg en lignende jobb, forteller Susanne. Etter fem år i HIM er det fortsatt mye igjen å lære.

-Gjenvinning er et fagfelt som er veldig stort, og det er utrolig mye å sette seg inn i. Nå jobber jeg en del med farlig avfall, og jeg har veldig lyst til å lære mer om det, og gjerne videreutdanne meg om det blir en mulighet, sier Susanne. Hun har et tips til deg som skal velge læreplass.

-Gjenvinning er et smart valg. Det er en bransje i stadig utvikling, der det er mange muligheter. Dessuten er det gode muligheter for å få seg jobb.

Allsidig læretid

Håvard Kallestadbakken er arbeidsleder i Toraneset miljøpark, og har ansvar for HIMs lærlinger i gjenvinningsfaget. Han forteller at HIM tilbyr en allsidig læretid.

-Målet vårt er å få lærlingene raskt inn i vanlig drift og la dem få være med på varierte oppgaver i alle avdelinger. På den måten blir læretiden meningsfull for dem, og de blir raskt en ressurs for oss. De får flere sertifikater som har stor verdi. Blant annet sertifikat for varme arbeider, sertifikat for hjullaster, gravemaskin og lift, og kurs i farlig avfall, forteller Håvard.

Flere tidligere lærlinger har fått fast jobb i HIM, og de er også attraktive ellers i arbeidsmarkedet.

-De fleste lærlingene våre har gått rett ut i jobb etter endt læretid. Noen får jobb hos oss eller i andre selskap innen avfall og gjenvinning. De kan også gå ut i jobb som anleggsmaskinfører, og vi har hatt en lærling som fikk jobb i Nordsjøen. Mulighetene er mange. Avfall og gjenvinning har stort fokus, og mange bedrifter har behov for ansatte med kompetanse på gjenvinning, forteller han.

Du kan søke læreplass i HIM gjennom Opptek (Opplæringskontoret for teknologifag på Haugalandet) sin nettside.